czwartek, 4 lipca 2024

Bułeczki Bao z mozzarellą, marchewką, pietruszką, cebulą czerwoną i boczniakami

Przenieśmy się w klimaty Azji. Na dalekim wschodzie bardzo popularne są bułeczki Bao z różnorodnym nadzieniem, z kolei w Polsce dopiero zaczynają być znane. Warto je spróbować! Tym razem w roli głównej bułeczki Bao od Buchcik z warzywami!



Składniki:
  • 120 g bułeczek Bao
  • 125 g mozzarelli light
  • 100 g obranej marchewki
  • 100 g obranej pietruszki
  • 50 g obranej cebuli czerwonej
  • 125 g boczniaków
  • 10 ml sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek granulowany
  • 10 ml oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce typu "temperówka". Cebulę pokroić w piórka. Boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w paski. Wszystkie warzywa oraz grzyby poddusić z odrobiną wody, a następnie dodać olej, przyprawy oraz sos sojowy. Między czasie przygotować bułeczki Bao zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przygotowane bułeczki nadziać warzywami oraz pokrojoną w kostkę mozzarellą.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz