środa, 23 grudnia 2020

Brownie kawowo-bananowe

Czy są tutaj miłośnicy kawy i czekolady? To ciasto jest specjalnie dla nich! Połączenie kawy, banana i czekolady to niebo!


Składniki:

Brownie

  • 2 jaja
  • 40g erytrytolu
  • 20g oleju kokosowego
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 10g kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100g (1 szt) banana
  • 50ml kawy 

Polewa czekoladowa

  • 30g gorzkiej czekolady
  • 20g masła 82%
  • płatki migdałowe - do dekoracji

Sposób przygotowania:
Brownie
Jaja z erytrytolem utrzeć na puszystą masę. Dodać olej kokosowy, mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Wymieszać. Kolejno dodać rozgniecionego banana i napar z kawy. Całość ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec w 180 stopniach przez 30-35 minut.

Polewa czekoladowa
Gorzką czekoladę z masłem rozpuścić na bardzo małym ogniu. Polać ostudzone ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Odstawić do zastygnięcia.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz