wtorek, 13 marca 2018

Soczewica czerwona z pomidorami i pieczonym ziemniakiem w mundurku

Obiad bezmięsny? Dlaczego nie! Dla zdrowia, ze względów etycznych próbuję nie jeść mięsa. Sprawdzę jak mój organizm zareaguje. Polecam pyszne danie: soczewicę czerwoną z pomidorami i pieczonym ziemniakiem w mundurku.



Składniki:

  • 50g soczewicy czerwonej (suchej) + 1 szklanka wody
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 ziemniak
  • przyprawy: papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz czarny, sól ziołowa, jarzynka bez soli

Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę, gotujemy, aż wchłonie wodę. Pod koniec gotowania solimy ją. Między czasie myjemy dokładnie ziemniaka, osuszamy, kroimy w kostkę i obtaczamy go w przyprawach. Wkładamy go do rozgrzanego piekarnika na jedną godzinę w 180 stopniach. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pomidory oraz przyprawy. Po upieczeniu ziemniaka podajemy go z pozostałymi składnikami.

Smacznego!

1 komentarz: