Zbliża się zima, więc zapach unoszących się świeżych pomarańczy w każdym domu będzie gościł. Postanowiłam ten owoc wykorzystać w postaci ciasta z budyniem. Smak jest bardzo słodki i delikatny. Idealne na jesienno-zimowe dni.
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 2 łyżki ertrytolu
- 1 łyżka oleju
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- aromat pomarńczowy
- pomarańcza
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki bez pomarańczy. Całość dokładnie miksujemy. Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry. Do natłuszczonej formy warstwami wlewamy masę i układamy pomarańczę. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Pomarańcza kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia :-)
OdpowiedzUsuńale super pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo zaciekawił mnie ten przepis. Moje smaki:)
OdpowiedzUsuńpomarańczowe ciasta bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńPyszne i pachnące -:) Zjadła bym całe.
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto! Z przyjemnością skosztowałabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na ciacho ;)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciacho!
OdpowiedzUsuńKurcze, świetny pomysł! <3
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) Ciasto wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńpomarańcze = zima :) wspaniale
OdpowiedzUsuń