czwartek, 9 listopada 2017

Ciasto budyniowe z pomarańczą

Zbliża się zima, więc zapach unoszących się świeżych pomarańczy w każdym domu będzie gościł. Postanowiłam ten owoc wykorzystać w postaci ciasta z budyniem. Smak jest bardzo słodki i delikatny. Idealne na jesienno-zimowe dni.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki ertrytolu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat pomarńczowy
  • pomarańcza

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki bez pomarańczy. Całość dokładnie miksujemy. Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry. Do natłuszczonej formy warstwami wlewamy masę i układamy pomarańczę. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

12 komentarzy: