czwartek, 30 czerwca 2016

Jednoporcjowe ciasto fasolowe z truskawkami

Sezon na truskawki dobiega końca, więc jak jest możliwość trzeba korzystać. W roli głównej nie są truskawki, ale fasola. Warzywo i owoc? Dlaczego nie! Takie połączenia są najlepsze!



Składniki:

  • 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • 1 łyżka karobu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy
  • truskawki

Sposób przygotowania:
Do blendera wrzucamy przepłukaną i odsączoną fasolę, jajko, pokrojonego banana, karob, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie blendujemy. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Następnie na wierzch układamy truskawki lekko je wpychając. Ciasto pieczemy przez 40-4 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Przepisy masz fantastyczne. To ciasto będzie genialnym deserem na upalną sobotę;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niezwykle smakowicie, muszę spróbować bezjajecznej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie pomysłowe i zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy fasola jest wyczuwalna? Słyszałam o takim połączeniu ale nie mam odwagi spróbować....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. ;) Polecam do przygotowania, bo naprawdę jest smaczne. :)

      Usuń
  5. Smakowicie wygląda! Już od dawna chcę zrobić ciasto fasolowe, ale jednoporcjowe i o to jest! Na pewno wypróbuję przepis! :)

    http://justdaaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł na ciasto, musze wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Już tak długo planuję ciasto fasolowe, koniecznie muszę takie upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda fantastycznie! Już dawno chodzą za mną takie zdrowe przysmaki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kusisz mnie zrobieniem ciasta z użyciem czerwonej fasoli - wygląda przepysznie:)!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ekstra! Uwielbiam ciacha w takich małych porcjach bo jak upiekę to jest zagrożenie, że wciągnę pół blachy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już od dawna szykuje się na ciasto fasolowe, muszę w końcu zrobić. Twoje wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglada bardzo apetycznie :) musze sprobowac!

    OdpowiedzUsuń