Dania z fasoli na słodko są jedne z moich ulubionych przekąsek. Ciasta, ciasteczka, a tym razem babeczki z daktylami. Zachęcam do wypróbowania, bo rozpływają się w ustach.
Składniki:
Składniki:
- 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
- 2 banany
- 2 jajka
- 2 łyżki karobu lub kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 daktyle bez pestek
- aromat daktylowy
Sposób przygotowania:
Daktyle kroimy w kostkę i zalewamy wrzącą wodą. Moczymy kilka minut, a następnie odsączamy z wody. Do misy blendera wrzucamy odsączoną i przepłukaną fasolę, pokrojone banany, jajka, karob lub kakao, daktyle, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do papierowych papilotek znajdujące się w blaszce do babeczek. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Często robię bardzo podobne ciasto z fasoli - przyszła kolej na babeczki :D
OdpowiedzUsuńwww.missplanner.pl
Ale super babeczki :-)
OdpowiedzUsuńani babeczek ani ciast z fasoli nie robiłam,chyba muszę w końcu spróbować
OdpowiedzUsuńkiedyś muszę w końcu zrobić bo to w końcu bardzo zdrowe słodkości
OdpowiedzUsuńDwa lata temu wypieki z fasoli u mnie królowały. Sama się sobie dziwie, że tak rzadko je teraz robię. Babeczki musiały być pyszne <3
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam i nie robiłam, chyba pora to zmienić. I znów mnie zachęciłaś ;)
OdpowiedzUsuńa co można dodać zamiast banana? niestety jest to owoc dla mnie niejadalny pod żadną postacią...
OdpowiedzUsuńMożna dodać jeszcze jedno jajko lub po prostu nie dodawać banana. Wyjdzie również smacznie. :)
Usuńjaka pojemność ma być fasoli?
OdpowiedzUsuńPojemność całej puszki wynosi 400g, po odsączeniu (sama fasola) - 240g.
UsuńPozdrawiam
czy mogę użyć białej fasoli? czy to zmieni smak?
OdpowiedzUsuńMożesz, tylko dodaj więcej kakao lub karobu. :)
Usuń