Słowo większości znane, ale nie każdy zdaje sobie sprawę czym właściwie jest i co powoduje w organizmie człowieka. Pamiętam jak na lekcji z przetwórstwa spożywczego miałam temat o zbożach, mąkach, kaszach itd. O uszy obił mi się wyraz GLUTEN. Można napisać, że nawet z tego odpowiadałam, ale jeszcze nie zdawałam sobie, że jest zły dla człowieka, chociaż nie do końca...
Czym jest właściwie gluten?
Gluten - złożony głownie z gliadyny i gluteiny białkowy kompleks, spójny, lepko-elastyczny klej. W skrócie: mieszanka białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż.
Występuje:
- Zboża: pszenica, żyto, jęczmień, owies
- przetwory rybne
- produkty mleczarskie: jogurty, sery
- wędliny, mięso mielone
- parówki
- batony czekoladowe
- piwo
- leki
- przyprawy
- sosy
- ketchup
- gotowe dania
- gazowane napoje
Choroba trzewna i alergia na gluten
Celiakia - inaczej choroba trzewna układu pokarmowego, która powoduje trwałą nietolerancję glutenu.
Objawy celiakii:
- biegunka
- wymioty
- bóle brzucha
- wzdęcia
- zaczerwienienia i wysypka na skórze
- zaburzenia w utrwalenie pokarmu
Alergia na gluten - nie ma tych samych objawów co celiakia, ale po prostu organizm nie toleruje glutenu. Wrażliwość może być tymczasowa, istnieją przypadki, że samoistnie zanika, ale w żaden sposób nie można jej ignorować, gdyż na prawdę może być coś nie tak z organizmem. Jeśli jesteśmy wrażliwi na gluten to po prostu trzeba zastosować dietę bezglutenową, gdzie trzeba wyłącznie wykluczyć produkty zbożowe (wypisane powyżej), a zastąpić świeżymi warzywami, owocami, drobiem i rybami.
Objawy wrażliwości:
- bóle brzucha
- zmęczenie
- senność
- bóle migrenowe
- wzdęcia
- biegunka
Jakie badania należy wykonać w tym przypadku?
Koniecznie trzeba skonsultować się z lekarzem rodzinnym, który skieruje nas na badanie krwi w tym kierunku. Jeśli wynik wykaże, że jesteśmy chorzy to lekarz zleci przeprowadzenie biopsji w tym celu, aby udowodnić, że własnie mamy nie tolerancję glutenu (stanu zapalnego w błonie śluzowej jelita cienkiego).
Jakie produkty nie zawierają glutenu?
- ryż, soja, kukurydza, sorgo, kukurydza, gryka, proso (kasza jaglana), ziemniaki, tapioka, fasola, groch, komosa ryżowa, szarłat, bataty
- makarony: jaglany, ryżowy, gryczany
- mąki: kukurydziana, jaglana, ryżowa, gryczana
- kasze: gryczana, jaglana, komosa ryżowa
- płatki jaglane i ryżowe
- pieczywo bezglutenowe
- gorzka czekolada minimum 70%
- jaja
- świeże mleko
- świeże owoce i warzywa
- miód
- produkty ekologiczne
Gluten w mące - zaleta !
Połączenie mąki z wodą powoduje kleistość i ciągłość, gdzie powstaje jednolita masa, która sprawia, że wypiek będzie wyrośnięty i dobrze wypieczony.
W obecnych czasach w większości produktach znajdziemy gluten, więc bardzo uważnie trzeba zwracać uwagę co jemy i kupujemy, bo nasz organizm jest na wszystko negatywnie nastawiony w sprawie produktów spożywczych.