czwartek, 11 lipca 2024

Zupa krem z białych szparagów, wątróbką i białym ryżem

Zupy, zwłaszcza krem kojarzą mi się z najlepszymi wartościami odżywczymi. Dlaczego? Dlatego, że w jednej porcji znajdują się wszystkie niezbędne mikro i makroelementy z danych surowców, które został wykorzystane. Głównym gościem dzisiejszego postu są białe szparagi od Szparag z Wielkopolski.



Składniki:
  • 500 g obranych białych szparagów
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 50 g suchego ryżu białego
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • 600 ml wody

Sposób przygotowania:
Szparagi obrać, odciąć zdrewniale końce i dokładnie umyć. Pokroić na mniejsze porcje. Do garnka wrzucić szparagi, ryż oraz przyprawy. Zalać wodą. Gotować przez 20 minut. Po 10 minutach wrzucić oczyszczoną wątróbkę drobiową. Gotować jeszcze 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć wątróbkę, zupę ostudzić, a następnie zblendować na gęsty, gładki krem.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz