Spożywanie ryb zaleca się minimum raz w tygodniu. Filet z dorsza jest doskonałym źródłem białka oraz kwasów omega 3 i 6 oraz witamin z grupy B. Z dodatkiem kiełkami jarmużu, mikroliśćmi groszku oraz kaszy jaglanej to cud i miód!
Składniki:
- 200g fileta dorsza atlantyckiego bez skóry
- 50g suchej kaszy jaglanej
- 25g kiełków jarmużu
- 25g mikroliści groszku
- 10ml oleju lnianego
- przyprawy: pieprz cytrynowy, suszony tymianek, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić kaszę jaglaną. Gotować do wchłonięcia wody. Rybę dokładnie umyć, oczyścić z ości i doprawić przyprawami. Zawinąć w folię aluminiową i piec przez 15 minut w 200 stopniach. Gotową rybę podać z świeżym sokiem z cytryny, kaszą jaglaną, kiełkami jarmuży i mikroliśćmi groszku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz