poniedziałek, 21 grudnia 2020

Torcik kawowo-jogurtowy

Dietetyczne torciki to rzadkość, a tu ba! Przygotowałam w zdrowej wersji torcik kawowo-jogurtowy! Bardzo prosty w wykonaniu! Biszkopt nasączony kawą jest rewelacyjny!


Składniki:

Biszkopt

  • 2 jaja
  • 20g erytrytolu
  • 60g mąki ryżowej
  • 100ml kawy - do nasączenia
Masa do przełożenia
  • 330g skyru naturalnego
  • 10g erytrytolu
  • 5g żelatyny + 50ml gorącej wody
  • płatki migdałowe - do dekoracji 

Sposób przygotowania:
Biszkopt
Jaja z erytrytolem utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę. Wymieszać za pomocą szpatułki - bardzo dokładnie, ale delikatnie. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół. Oba blaty nasączyć kawą.

Masa do przełożenia
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i bardzo dokładnie wymieszać. Dodać erytrytol i skyr naturalny. Całość wymieszać.

Masę nałożyć na pierwszą warstwę nasączonego biszkoptu. Następnie nałożyć drugi blat i ponownie nałożyć masę. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. 

Ciasto włożyć do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz