Idealny posiłek dla wegetarian, wegan czy zwyczajnych "mięsożerców". Wegańskie kotleciki, które smakują wyśmienicie, a z dodatkiem słonecznika łuskanego, siemię lnianego i ziół prowansalkich to niebo w gębie!
Składniki:
- 180g tofu naturalnego
- 5g oleju rzepakowego
- 20ml zimnej wody
- 30g mąki orkiszowej
- 5g słonecznika łuskanego
- 5g siemię lnianego
- 5g ziół prowansalskich
- pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka
Sposób przygotowania:
W misce umieścić tofu z zalewą - rozgnieść go. Dodać olej, wodę, mąkę orkiszową, słonecznik łuskany, siemię lniane, zioła prowansalskie oraz pozostałe przyprawy. Całość dokładnie wymieszać łyżką oraz dłonią. Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki. Następnie piec przez 25-30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Oooo mniam! Jestem mięsożercą, ale takie kotleciki pałaszowałbym równo :D Ciekawe czy nadałyby się jako wkładka do wegeburgera?
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, dzięki za super inspirację dla wegan ;)
OdpowiedzUsuń