Idealne połączenie daktyli i pistacji. Daktyle dodają nutę słodyczy, natomiast pistację lekko słony smak! Smakuje wyśmienicie!
Składniki:
- 2 jaja
- 20g erytrytolu
- 10g oleju kokosowego
- 50g mąki kukurydzianej
- 40g daktyli + 30ml wody daktylowej + mąka do obtoczenia
- 20g pistacji kalifornijskich + mąka do obtoczenia
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Daktyle pokroić i zalać wrzącą wodą i moczyć ok. 10 minut. Pistacje wyłuskać.
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej kokosowy, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Daktyle odsączyć, obtoczyć w odrobinie mąki i dodać do masy oraz wlać wodę daktylową. Kolejno dodać i obtoczyć w odrobinie mąki pistacje. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz