środa, 9 grudnia 2020

Kukurydziane ciasto daktylowo-pistacjowe

Idealne połączenie daktyli i pistacji. Daktyle dodają nutę słodyczy, natomiast pistację lekko słony smak! Smakuje wyśmienicie!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 20g erytrytolu
  • 10g oleju kokosowego
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 40g daktyli + 30ml wody daktylowej + mąka do obtoczenia
  • 20g pistacji kalifornijskich + mąka do obtoczenia
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Daktyle pokroić i zalać wrzącą wodą i moczyć ok. 10 minut. Pistacje wyłuskać. 
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej kokosowy, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Daktyle odsączyć, obtoczyć w odrobinie mąki i dodać do masy oraz wlać wodę daktylową. Kolejno dodać i obtoczyć w odrobinie mąki pistacje. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz