czwartek, 12 grudnia 2019

Piernik z batata

Kto nie lubi piernika? Raczej, kto lubi?! Co prawda to nie jest długo-dojrzewający, ale coś w sobie ma! To jest zupełnie inny, bo z batatem! Ciasto, piernik, a na dodatek z warzywem? Wszystko da się zrobić!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 mały batat

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać startego na tartce o małych oczkach batata. Wymieszać łyżką. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec w 180 stopniach przez 40 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz