Jabłka, jabłka, jabłka moje ulubione owoce! Jak powiedzenie głosi: "Jedno jabłko dziennie uchroni Cię od lekarza". Jak w łatwy sposób przemycić jabłka w swoim dziennym jadłospisie? Upiec wegańską szarlotkę!
Składniki:
Ciasto kruche:
Składniki:
Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki ksylitolu
Mus:
- 1 jabłko
- cynamon
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, olej oraz ksylitol. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (podsypujemy mąką, kiedy będzie się kleiło do dłoni). Gotową masę formujemy w kulę i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Między czasie przygotowujemy mus. Myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę jabłko. Wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody. Prażymy, aż do momentu jabłko będzie miękkie. Dodajemy cynamon.
Po upływie czasu kulę ciasta dzielimy na pół. Jedną połówkę wykładamy spód natłuszczonej formy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Po upływie czasu na spód nakładamy mus i drugą połowę ciasta dzielimy na kęsy. Ponownie pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Pyszności!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i zapewne też taka jest :). Szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast, tak więc z chęcią bym ją zjadła :D. Pozdrawiam! /Klaudia
OdpowiedzUsuńNASZ BLOG
Uwielbiam jabłka. Nie tylko w szarlotce. Bardzo często sobie robię mus i zajadam bez niczego <3
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga: https://odbiciecodziennosci.blogspot.com ;)
O widzę, że u Ciebie też dzisiaj jabłkowo, ale u mnie w zupełnie odmiennym wydaniu ;)
OdpowiedzUsuń