wtorek, 2 maja 2017

Brownie z cukinii

Ciasto z warzyw jest świetną propozycją, ale również odstępstwem od tradycyjnych ciast. Z dodatkiem zdrowych i pożytecznych produktów dla organizmu wpływają dobroczynnie na funkcjonowanie. Polecam do przygotowania ciasta z cukinii, a mianowicie brownie. Rewelacyjny smak w którym cukinia jest absolutnie nie wyczuwalna.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki karobu lub kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 500g startej na grubych oczkach cukinii
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mleko, aromat, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy odsączoną cukinię. Całość mieszamy łyżką. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. O cukinii w cieście to ja jeszcze nie słyszałam :D ale bardzo lubię taką wilgotną konsystencję brownie, a staram się unikać słodyczy, myślę więc, ze taka forma raz na jakiś czas może mnie przekona :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tej pory jadłam brownie z czerwonej fasoli, które szybko stało się jednym z moich ulubionych ciast. Muszę też wypróbować to z cukinią, bo zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszne :) Czegoś takiego jeszcze nie próbowałam, brzmi ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  5. szykuję się na takie ciasto, może w weekend zrobię? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa propozycja :) Ciasta z cukinii jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  7. wow! rozumiem z fasolą, marchewką....ale z cukinią!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciasto. Z chęcią upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. już długo zamierzam zrobić to ciasto, muszę się w końcu za niego zabrać :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń