czwartek, 7 lipca 2016

Szybkie jednoporcjowe ciacho z bananem i rodzynkami

Jak każdy z nas cierpi na "zespół ochoty na słodkie". Jeśli nie mamy czasu, a chcemy zjeść pełnowartościowy posiłek zachęcam do przygotowania tego jednoporcjowego ciacha. Dzięki mące ryżowej jest bardzo puszyste i delikatne, a z dodatkiem bananu wilgotne, aż wprost rozpływa się w ustach!



Składniki:

  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 20 tabletek słodziku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • aromat śmietankowy
  • 3 łyżki wody gazowanej

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz rodzynek). Wszystko dokładnie miksujemy. Do gotowej masy wrzucamy obtoczone w mące rodzynki lub suszoną żurawinę. Ponownie mieszamy. Surową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Skład bardzo mi się podoba. Lubie takie zdrowe wersje ciast, może to dziwne, ale zazwyczaj na śniadanie jem albo ciasto w wersji fit albo fit muffinki.

    Jakiego słodziku używasz? Masz jakiś sprawdzony słodzik, który nie psuje smaku ciasta i nie zostawia tego specyficznego posmaku w ustach? U mnie jak na razie sprawdził się tylko ksylitol. Myślałam tez nad wypróbowaniem erytrolu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam słodziku w tabletach z Rossmanna. Skład jest całkiem dobry i nie zawiera aspartamu. :)

      Usuń
  2. Ooo! Świetnie się prezentuje! :D Do tego masło orzechowe na wierzch i niebo w gębie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko i smacznie! Takie przepisy są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  4. jedna porcja, to zdecydowanie za mało :)

    OdpowiedzUsuń