czwartek, 16 czerwca 2016

Jednoporcjowe ciasto kokosowe z jagodami goji

Po raz pierwszy miałam okazję wypróbować mąkę kokosową i jagody goji. Na pierwszy rzut przygotowałam ciasto z tej mąki i z dodatkiem jagód goji. Wszystko wyszło genialnie! Mąką ma specyficzny kokosowy smak, więc pozostałe składniki świetnie się komponowały!




Składniki:

  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 tabletek słodziku
  • 1 banan
  • 5 łyżek wody gazowanej
  • aromat śmietankowy
  • jagody goji - do dekoracji

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pokrojonego banana, mąkę, proszek do pieczenia, wodę gazowaną i aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Masę przelewamy do natłuszczonej foremki lub kokilki. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu podajemy z jagodami goji.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. jest idealne! ale Ci się udało :) muszę zapisać bo uwielbiam mąkę kokosową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciasto :-) uwielbiam mąkę kokosową :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym można zastąpić słodzik? Daktyle?

    OdpowiedzUsuń