Co tu dużo rozpisywać... Ciasto z jabłkami zwane potocznie salcesonem, w smaku jest przepyszne, a jego wykonanie zajmuję chwilę. :)
Składniki:
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 120 ml mleka 2%
- 2 średnia jabłka
- aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy wraz cukrem. Następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, aromat waniliowy i mleko. Wszystko miksujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz sztywną pianę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Nie robiłam takiego ciacha :) Sama nazwa już zachęca, żeby je upiec :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że to ciasto ma taką nazwę ;) pychotka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciacho, jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, ja jeszcze dodaję pokrojone gruszki ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Musze wypróbować.
OdpowiedzUsuńŚmieszna nazwa, rzeczywiście nieco przypomina salceson ;-)!
OdpowiedzUsuńHaha, nazwa jest świetna :)
OdpowiedzUsuńEkstra wygląd bloga i cudny wpis !
OdpowiedzUsuńhttp://want-cant-must.blogspot.com/2015/08/tag-7-deadly-sins-book-must-have-luc.html
ps jeśli podoba ci się blog-skomentuj, zaobserwuj,poklikaj w linki
uwielbiam to ciacho :) jest szybkie i smaczne :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy, ale do wypróbowania bo kusi!
OdpowiedzUsuńtym bardziej, że sezon na gruszki tuż, tuż...;-)
a to ciekawostka, wygląda całkiem smacznie :)
OdpowiedzUsuńczy mozna dodac orzechy wloskie jeski tak to ile? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście. Myślę, że 20-30g będzie ok. Polecam drobno posiekać i obtoczyć je w mące, aby nie opadły na dno ciasta. :)
Usuń