wtorek, 1 września 2015

Salceson - najprostsze ciasto z jabłkami

Co tu dużo rozpisywać... Ciasto z jabłkami zwane potocznie salcesonem, w smaku jest przepyszne, a jego wykonanie zajmuję chwilę. :)



Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru trzcinowego  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 120 ml mleka 2%
  • 2 średnia jabłka 
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy wraz cukrem. Następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, aromat waniliowy i mleko. Wszystko miksujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz sztywną pianę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Nie robiłam takiego ciacha :) Sama nazwa już zachęca, żeby je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam, że to ciasto ma taką nazwę ;) pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię to ciacho, jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to ciasto, ja jeszcze dodaję pokrojone gruszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis. Musze wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Śmieszna nazwa, rzeczywiście nieco przypomina salceson ;-)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ekstra wygląd bloga i cudny wpis !

    http://want-cant-must.blogspot.com/2015/08/tag-7-deadly-sins-book-must-have-luc.html
    ps jeśli podoba ci się blog-skomentuj, zaobserwuj,poklikaj w linki

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam to ciacho :) jest szybkie i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam nigdy, ale do wypróbowania bo kusi!
    tym bardziej, że sezon na gruszki tuż, tuż...;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. a to ciekawostka, wygląda całkiem smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. czy mozna dodac orzechy wloskie jeski tak to ile? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Myślę, że 20-30g będzie ok. Polecam drobno posiekać i obtoczyć je w mące, aby nie opadły na dno ciasta. :)

      Usuń