niedziela, 14 sierpnia 2016
sobota, 13 sierpnia 2016
czwartek, 11 sierpnia 2016
Omlet ryżowo-kokosowy
Bardzo lubię mąkę ryżową i kokosową. Mąka ryżowa jest bardzo delikatna, więc sprawia, że omlet jest jak biszkopt, a mąka kokosowa nadaje kokosowego i słodkiego smaku. Rewelacyjnie z sobą się komponują, a z sezonowymi owocami to już jest niebo w gębie!
Składniki:
Składniki:
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 2 jajka
- 10 tabletek słodziku
- szczypta proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajmy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy, jeśli masa będzie bardzo gęsta dolewamy odrobinę wody gazowanej. Omleta smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z sezonowymi ulubionymi owocami.
Smacznego!
wtorek, 9 sierpnia 2016
Wegańskie owsiane placuszki
Przyznam się szczerze, że w mojej lodówce nie znalazłam jajek, a miałam ogromną ochotę na jakiekolwiek placuszki. W tej wersji są wegańskie, więc są bardzo, bardzo zdrowe!
Składniki:
Składniki:
- 5 łyżek mąki owsianej*
- 1 łyżka siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ksylitolu
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1/3 szklanki wody gazowanej
* Mąka owsiana bardzo intensywnie chłonie tłuszcz, więc trzeba uważać, aby nie przypalić placuszków.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia. Siemię lniane mieszamy z wrzącą wodą, aby uzyskać gęstą papkę. Do produktów sypkich dodajmy mleko i wodę, a następnie "elastyczne jajko". Wszystko dokładnie mieszamy, aby uzyskać masę gęstej śmietany. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)