photo © Pinterest
niedziela, 6 października 2024
czwartek, 3 października 2024
Nerki wieprzowe z korbaczami, marchewką, cebulką, batatem i jogurtem naturalnym
Coś innego, mało spotykanego, ale wyjątkowego! A mianowicie nerki wieprzowe z korbaczami naturalnymi od Serolandia, marchewką, cebulką i z batatem, a dodatkowo z jogurtem naturalnym!
Składniki:
- 150 g nerki wieprzowej
- 150 g marchewki (obranej)
- 50 g białej cebuli (obranej)
- 150 g batata (obranego)
- 25 g korbacza naturalnego
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 10 ml oleju rzepakowego do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Nerkę wieprzową dokładnie umyć, moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie. Po upływie czasu nerkę dokładnie opłukać. Marchewkę oraz batata pokroić w słupki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody - gotować przez 15 minut. Po upływie czasu pokroić w kostkę cebulkę. Zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. wrzucić pokrojoną w plastry nerkę - dusić przez 15 minut. Po upływie czasu wrzucić ugotowaną marchewkę oraz batata - dusić przez kolejne 5 minut. Gotowe danie podać z korbaczem naturalnym oraz jogurtem.
Smacznego!
wtorek, 1 października 2024
Ciasto marchewkowe z serkiem kremowym
Super błyskawiczne i bardzo smaczne ciasto marchewkowe z serkiem kremowym oraz wykorzystaniem białek jaj od Farma Białka! To jest raj!
Składniki:
- 2 jaja
- 100 ml białek jaj
- 10 ml oleju rzepakowego
- 50 g erytrytolu
- 50 g maki owsianej
- 70 g obranej marchewki
- 135 serka kremowego Twój Smak
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Do miski dodać pozostałą ilość białek - dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. W misce z żółtkami dodać erytrytol i olej - utrzeć na puszystą masę. Kolejno dodać mąkę oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Kolejno dodać ubite białka - całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach. Ciasto po upieczeniu ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na pół. Na jedną część nałożyć serek kremowy i przykryć drugą częścią. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!
niedziela, 29 września 2024
Subskrybuj:
Posty (Atom)