czwartek, 22 sierpnia 2024

Kaszotto z żołądkami drobiowymi i zielonymi szparagami

Bardzo sycące, mało pracochłonne i smaczne kaszotto z żołądkami drobiowymi oraz zielonymi szparagami od Szparag Wielkopolski.



Składniki:
  • 50 g suchej kaszy bulgur
  • 100 g żołądków drobiowych
  • 250 g zielonych szparagów
  • 500 ml wody
  • przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany
  • 10 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:
Żołądki drobiowe dokładnie umyć, oczyścić i pokroić. Na suchą patelnię wrzucić kaszę oraz żołądki. Smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty, następnie dodać oczyszczone i pokrojone szparagi - całość zalać wodą. Kolejno dodać przyprawy. Gotować do całkowitego wchłonięcia wody.

Smacznego!

wtorek, 20 sierpnia 2024

Serniczek bananowy ze śliwkami

Bardzo prosty, delikatny i rozpływający się w ustach serniczek bananowy ze śliwkami. Mmmm...!



Składniki:
  • 2 jaja
  • 50 g erytrytolu
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 100 g banana bez skórki
  • 100 g twarogu sernikowego
  • 150 g śliwek świeżych

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana oraz budyń. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać twaróg - wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć umyte, oczyszczone z pestek i pokrojone śliwki. Piec przez 45 minut w 160 stopniach.

Smacznego! 

czwartek, 15 sierpnia 2024

Ciasto fasolowe z nadzieniem jogurtowym, miodem faceliowym i śliwkami

Bardzo szybkie, smaczne i proste ciasto z nadzieniem jogurtowym, a całej słodyczy dodaje miód faceliowy od Pasieki Kujaw!



Składniki:
Ciasto
  • 2 jaja
  • 50 g miodu faceliowego 
  • 240 g odsączonej fasoli czerwonej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 20 g kakao
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
  • 150 g śliwek bez pestek
Nadzienie

Sposób przygotowania:
Do miski wbić jaja, dodać miód, odsączoną fasolę, jogurt grecki, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i aromat. Całość zblendować na gęstą masę. Następnie dodać pokrojone w kostkę śliwki. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach. 

Ciasto po upieczeniu ostudzić, przekroić na pół. Jogurt wymieszać z żelatyną oraz miodem. Przełożyć nim ciasto. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki, w celu zestalenia się masy.

Smacznego!