Składniki:
Ciasto
- 2 jaja
- 50 g miodu faceliowego
- 240 g odsączonej fasoli czerwonej
- 50 g mąki jaglanej
- 20 g kakao
- 100 g jogurtu greckiego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat
- 150 g śliwek bez pestek
Nadzienie
- 100 g jogurtu greckiego
- 10 g żelatyny + 50 ml gorącej wody
- 10 g miodu faceliowego
Sposób przygotowania:
Do miski wbić jaja, dodać miód, odsączoną fasolę, jogurt grecki, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i aromat. Całość zblendować na gęstą masę. Następnie dodać pokrojone w kostkę śliwki. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.
Ciasto po upieczeniu ostudzić, przekroić na pół. Jogurt wymieszać z żelatyną oraz miodem. Przełożyć nim ciasto. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki, w celu zestalenia się masy.
Smacznego!
Rewelacyjne ciasto 🧡
OdpowiedzUsuń