czwartek, 15 sierpnia 2024

Ciasto fasolowe z nadzieniem jogurtowym, miodem faceliowym i śliwkami

Bardzo szybkie, smaczne i proste ciasto z nadzieniem jogurtowym, a całej słodyczy dodaje miód faceliowy od Pasieki Kujaw!



Składniki:
Ciasto
  • 2 jaja
  • 50 g miodu faceliowego 
  • 240 g odsączonej fasoli czerwonej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 20 g kakao
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
  • 150 g śliwek bez pestek
Nadzienie

Sposób przygotowania:
Do miski wbić jaja, dodać miód, odsączoną fasolę, jogurt grecki, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i aromat. Całość zblendować na gęstą masę. Następnie dodać pokrojone w kostkę śliwki. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach. 

Ciasto po upieczeniu ostudzić, przekroić na pół. Jogurt wymieszać z żelatyną oraz miodem. Przełożyć nim ciasto. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki, w celu zestalenia się masy.

Smacznego! 

1 komentarz: