czwartek, 11 lipca 2024

Zupa krem z białych szparagów, wątróbką i białym ryżem

Zupy, zwłaszcza krem kojarzą mi się z najlepszymi wartościami odżywczymi. Dlaczego? Dlatego, że w jednej porcji znajdują się wszystkie niezbędne mikro i makroelementy z danych surowców, które został wykorzystane. Głównym gościem dzisiejszego postu są białe szparagi od Szparag z Wielkopolski.



Składniki:
  • 500 g obranych białych szparagów
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 50 g suchego ryżu białego
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • 600 ml wody

Sposób przygotowania:
Szparagi obrać, odciąć zdrewniale końce i dokładnie umyć. Pokroić na mniejsze porcje. Do garnka wrzucić szparagi, ryż oraz przyprawy. Zalać wodą. Gotować przez 20 minut. Po 10 minutach wrzucić oczyszczoną wątróbkę drobiową. Gotować jeszcze 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć wątróbkę, zupę ostudzić, a następnie zblendować na gęsty, gładki krem.

Smacznego! 

wtorek, 9 lipca 2024

Zupa krem brokułowo-kalafiorowa z ziemniakami

Super szybka, wyśmienita oraz pożywna zupa krem z wykorzystaniem świeżych warzyw od Farm Taste!



Składniki:

Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucić umytą ćwiartkę  kurczaka - zalać wodą. Gotować przez 15 minut. Następnie umyć pozostałe warzywa i pokroić na mniejsze porcję. Wrzucić do gotującej się wody. Dodać przyprawy - gotować jeszcze 20 minut. Po ugotowaniu zupę lekko ostudzić. Wyjąć ćwiartkę z kurczaka i zblendować na gęsty, gładki krem.

Smacznego! 

czwartek, 4 lipca 2024

Bułeczki Bao z mozzarellą, marchewką, pietruszką, cebulą czerwoną i boczniakami

Przenieśmy się w klimaty Azji. Na dalekim wschodzie bardzo popularne są bułeczki Bao z różnorodnym nadzieniem, z kolei w Polsce dopiero zaczynają być znane. Warto je spróbować! Tym razem w roli głównej bułeczki Bao od Buchcik z warzywami!



Składniki:
  • 120 g bułeczek Bao
  • 125 g mozzarelli light
  • 100 g obranej marchewki
  • 100 g obranej pietruszki
  • 50 g obranej cebuli czerwonej
  • 125 g boczniaków
  • 10 ml sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek granulowany
  • 10 ml oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce typu "temperówka". Cebulę pokroić w piórka. Boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w paski. Wszystkie warzywa oraz grzyby poddusić z odrobiną wody, a następnie dodać olej, przyprawy oraz sos sojowy. Między czasie przygotować bułeczki Bao zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przygotowane bułeczki nadziać warzywami oraz pokrojoną w kostkę mozzarellą.

Smacznego!