photo © Pinterest
niedziela, 12 listopada 2023
czwartek, 9 listopada 2023
Zupa dyniowa z ryżem i juhaskami paprykowymi
Za oknem typowa szara i mokra jesień. w celu umilenia sobie czasu oraz głodu należy przygotować zupę krem z dyni. Doskonale jej smak podkręci ryż oraz juhaski serowe paprykowe od Serolandii.
Sposób przygotowania:
Składniki:
- 250 g ćwiartki udka kurczaka
- 50 g ryżu białego
- 500 g dyni Hokkaido
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka wędzona, zioła prowansalskie, cynamon
- 50 g juhasek serowych paprykowych
- 600 ml wody
Dynię dokładnie oczyścić, obrać i umyć. Pokroić w mniejsze porcje. Wrzucić do garnka, dodać ćwiartkę udka kurczaka, ryż oraz przyprawy. Zalać wodą. Gotować ok. 40-45 minut. Zupę ostudzić, a następnie zblendować na gęsty, gładki krem. Podawać z juhaskami.
Smacznego!
wtorek, 7 listopada 2023
Orkiszowy chlebek bananowy ze śliwkami
Chlebek bananowy lub kto woli małpi chlebek to must have w sezonie jesienno-zimowym. Banany i śliwki to idealne połączenie! Polecam!
Składniki:
- 2 jaja
- 50 g erytrytolu
- 10 ml oleju
- 200 g bananów bez skórki
- 50 g mąki orkiszowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g śliwek bez pestek
- aromat
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, rozgniecione banany, mąkę, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać. Do masy wrzucić pokrojone w drobną kostkę śliwki - wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
niedziela, 5 listopada 2023
Subskrybuj:
Posty (Atom)