czwartek, 4 maja 2023

Szybkie i proste placuszki kefirowe z syropem klonowym

Jestem ogromną fanką kefiru! Warto go wpleść w swoją codzienną dietę, gdyż jest doskonałym źródłem bakterii probiotycznych, wapnia oraz witamin z grupy B! Takie placuszki są idealnym posiłkiem w ciągu dnia!


Składniki:
  • 2 jaja
  • 10 g erytrytolu
  • 75 g mąki z ciecierzycy
  • 125 ml kefiru naturalnego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 ml oleju do smażenia 
  • 20 ml syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kefir. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć na bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe placuszki polać syropem klonowym.

Smacznego! 

wtorek, 2 maja 2023

Sałatka z serem solankowym wędzonym, kaszą kuskus po marakońsku, kalafiorem kiszonym, ogórkiem, pomidorem i papryką żółtą

Wiosna jest idealną porą roku na przygotowanie i zajadanie sałatek z mnóstwem warzyw! Proponuję przygotowanie sałatki z wykorzystaniem sera solankowego wędzonego, kaszą kuskus po marokańsku i kalafiora kiszonego od Zakwasownia Białystok oraz ogórkiem, pomidorem i papryką żółtą! 




Składniki:

Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ogórki, pomidora i paprykę dokładnie umyć. Ogórki pokroić w plastry, pomidora pokroić w ósemki, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Kalafiora odsączyć z zalewy. Ser solankowy wędzony pokruszyć w dłoniach. Kaszę wymieszać z ogórkami i papryką. Zaserwować z pozostałymi składnikami. Całość posypać przyprawami i polać oliwą z oliwek.

Smacznego! 

czwartek, 27 kwietnia 2023

Zapiekanka z mozzarellą, makaronem Veneta, pieczarkami, marchewką i czerwoną papryką

W jaki najlepszy sposób wykorzystać mozzarellę? Zdradzę doskonałą propozycję! Przygotowanie zapiekanki z makaronem Veneta od Zakwasownia Białystok, pieczarkami, marchewką i czerwoną papryką!


Składniki:
  • 125 g mozzarelli (odsączonej z zalewy)
  • 50 g suchego makaronu Veneta - ryż & kurkuma
  • 100 g świeżych pieczarek
  • 100 g marchewki
  • 200 g czerwonej papryki
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewkę obrać z pierwszej warstwy, a następnie obierać w celu powstania makaronu typu tagliatelle. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę. Mozzarellę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać oliwę z oliwek oraz przyprawy - dokładnie wymieszać. Zawartość przełożyć do formy. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!