niedziela, 1 stycznia 2023

czwartek, 29 grudnia 2022

Serniczek dyniowo-jabłkowy pod chmurką

Połączenie dyni i jabłka? To jest to! Zwłaszcza w serniczku pod chmurką! Chmurka jest dzięki wykorzystaniu białek jaja od Farma Białka



Składniki:

Masa

  • 2 jaja
  • 100 g białek jaj
  • 50 g erytrytolu
  • 40 g skrobi ziemniaczanej 
  • 200 g kvargu naturalnego
  • 100 g puree z dyni
  • 120 g obranego jabłka
Chmurka

Sposób przygotowania:
Jaja, białka jaj utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać skrobię oraz puree z dyni. Całość wymieszać. Następnie dodać kvarg naturalny oraz pokrojone jabłko. Całość wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. 

Chmurka
W suchej misce ubić białka jaj ze szczyptą soli na sztywną masę. Pianę nałożyć na wierzch masy sernikowej.

Całość piec przez 1 godzinę w 150 stopniach.

Smacznego!  

wtorek, 27 grudnia 2022

Pieczony SERio z batatem, marchewką, pomidorkami i szalotką

Połączenie wegańskiego SERio o smaku pomidorów i bazylii oraz pieczonych warzyw tj. batata, marchewki, pomidorków oraz szalotki to coś pięknego! Polecam do wykonania! 




Składniki:
  • SERio z pomidorami i czarnuszką
  • 150 g batata (bez skórki)
  • 150 g marchewki (bez skórki)
  • 150 g pomidorków
  • 100 g szalotki (bez łupinki)
  • oliwa w spray
  • przyprawy: pieprz, sól

Sposób przygotowania:
Batata oraz marchewkę obrać. Ugotować przez 15-20 minut. Szalotkę obrać i pokroić w grube plastry. Pomidorki pokroić na połowę. SERio podzielić na mniejsze porcje. Batata i marchewkę pokroić w plastry. Całość włożyć na formy. Spryskać oliwą. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!