Jesień jest idealną porą roku, aby spożywać ciepłe, sycące oraz rozgrzewające zupy krem. Mam idealną propozycję na wykorzystanie mnóstwa warzyw! Mianowicie cukinii, brukselki oraz mieszanki warzywnej.
Składniki:
- 100 g piersi kurczaka
- 500 g cukinii
- 200 g brukselki
- 225 g mieszanki warzywnej
- przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
- 1,5 l wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć, cukinię obrać, wydrążyć nasiona oraz pokroić na mniejsze porcję. Warzywa wrzucić do garnka, dodać pierś kurczaka i zalać zimną wodą. Gotować ok. 15-20 minut, a następnie wrzucić przyprawy. Całość gotować jeszcze ok. 5 minut. Ugotowaną i ostudzoną zupę zblendować na gęsty i gładki krem.
Smacznego!