czwartek, 6 października 2022

Sałatka z twarogiem, figami, gruszką, pomidorkami, papryką, orzechami pekan i miksem sałat

Uwielbiam sałatki, a zwłaszcza ze świeżych warzyw i owoców! W tym wydaniu połączenie słodko-słonego sprawia, że danie jest rozpływa się w ustach! 


Składniki:
  • 250 g twarogu chudego
  • 20g orzechów pekan
  • 120 g świeżych fig
  • 150 g gruszki
  • 225 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g papryki czerwonej (bez nasion)
  • 160 g miksu sałat z rukolą
  • 10 ml oleju lnianego
  • przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, suszony koperek, suszony tymianek, czosnek granulowany 
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyć. Pomidorki przekroić na połówki. Gruszkę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Figi pokroić na ósemki. Do miski wsypać pokruszony twaróg, następnie dodać miks sałat z rukolą, orzechy pekan, olej lniany, przyprawy oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Sałatkę odstawić na 10-15 minut w celu przegryzienia smaków.

Smacznego! 

wtorek, 4 października 2022

Ciasto z rabarbarem i figą

Rabarbar i figa? Brzmi kusząco! Idealnie do tego pasują białka jaj od Farma Białka, które powoduje, iż wypiek jest bardzo delikatny! 




Składniki:
  • 2 jaja
  • 100 ml białek jaj
  • 50 g erytrytolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 240 g obranego rabarbaru
  • 60 g świeżej figi
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja, białka jaj i erytrytol ubić na puszystą masę. Następnie dodać olej, mąkę ryżową, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość wymieszać. Następnie dodać pokrojony w kostkę rabarbar. Wymieszać za pomocą łyżki. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na powierzchnię ułożyć pokrojoną w ósemkę figę. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

czwartek, 29 września 2022

Ciasto rabarbarowo-gruszkowe

Jesień w Polsce zawitała na dobre. Dni stają się coraz krótsze, a wieczory znacznie dłuższe. Polecam idealne do popołudniowej herbaty ciasto z rabarbarem i gruszką! 




Składniki:
  • 2 jaja
  • 20 g erytrytolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 120 g banana bez skóry
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g obranego rabarbaru
  • 120 g obranej gruszki
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej i  rozgniecionego banana - wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać pokrojony w kostkę rabarbar oraz gruszkę, wrzucić do masy i wymieszać za pomocą łyżki. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!