czwartek, 29 września 2022

Ciasto rabarbarowo-gruszkowe

Jesień w Polsce zawitała na dobre. Dni stają się coraz krótsze, a wieczory znacznie dłuższe. Polecam idealne do popołudniowej herbaty ciasto z rabarbarem i gruszką! 




Składniki:
  • 2 jaja
  • 20 g erytrytolu
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 120 g banana bez skóry
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g obranego rabarbaru
  • 120 g obranej gruszki
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej i  rozgniecionego banana - wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać pokrojony w kostkę rabarbar oraz gruszkę, wrzucić do masy i wymieszać za pomocą łyżki. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz