niedziela, 26 czerwca 2022
czwartek, 23 czerwca 2022
Placuszki ciecierzycowo-ryżowe z marchwią i jogurtem naturalnym kozim
Placuszki, pancakes - jak zwał tak zwał, ale to mój must-have, kiedy mam dzień wolny lub mam wielką na nie ochotę! Tym razem wykorzystałam jogurt naturalny kozi od Specjały Regionu!
Składniki:
- 2 jaja
- 10g erytrytolu
- 50g mąki z ciecierzycy
- 50g mąki ryżowej
- szczypta proszku do pieczenia
- 100ml jogurtu naturalnego koziego
- 50g marchwi
- aromat
- 10ml oleju rzepakowego do smażenia
środa, 22 czerwca 2022
Flądra z kiszoną kapustą, papryką czerwoną i makaronem
Flądra od Smaczna Rybka jest rybą pochodzącą z morza Bałtyckiego. Jest doskonałym źródłem białka, zawiera średnio 50-85% wody, 10-25% białka, 0,2-54% tłuszczu, 0,5-5,6% soli mineralnych - głównie fosforu, siarki, chloru, potasu, sodu, magnezu, niewielkie ilości 0,1-0,4% węglowodanów, witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E. Najlepiej smakuje gotowana na parze z dodatkiem kiszonej kapusty, papryki czerwonej oraz makaronu!
Składniki:
- 200g flądry
- 50g suchego makaronu
- 200g kiszonej kapusty
- 200g papryki czerwonej
- 10ml oleju lnianego
- przyprawy: pieprz cytrynowy, suszony tymianek
wtorek, 21 czerwca 2022
Ryż paraboliczny z cynamonem i pulpą z mango
Prostota zawsze jest najlepsza i wygrywa wszelkie inne rzeczy! Przedstawiam super banalny przepis z wykorzystaniem ryży parabolicznego, cynamonu i pulpy z mango od Bombay Baazar!
Składniki:
2 porcje
- 200g ryży parabolicznego
- 250ml mleka 2%
- 250ml wody
- 20g erytrytolu
- 5g cynamonu
- 200g pulpy z mango