Czy są tutaj wielbiciele bakalii? Mam coś dla was pysznego! Ciasto z bakaliami i polewą czekoladową. Pyszności!!!
Składniki:
Ciasto
- 2 jaja
- 40g erytrytolu
- 20ml oleju rzepakowego
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850
- 10g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850 do obtoczenia bakalii
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat
- 10g pistacji prażonych
- 10g moreli suszonych
- 10g śliwek suszonych
- 10g orzechów laskowych prażonych
- 10g orzechów włoskich
- 10g słonecznika łuskanego
Polewa
- 30g gorzkiej czekolady
- 10g oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Ciasto
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej rzepakowy, mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać drobno posiekane bakalie obtoczone w mące. Wymieszać za pomocą szpatułki. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Polewa
W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę z olejem koksowym. Polać ostudzone ciasto.
Smacznego!