czwartek, 5 grudnia 2019

Sernik a'la bounty

Kto nie lubi słodyczy? Bywają rzadkie przypadki, ale łasuchów jest więcej! Co prawda nie jest to baton, ale ciasto i na dodatek sernik! Idealne dla wielbicieli kokosa.



Składniki:
Spód

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka kakao
Masa serowa

  • 2 białka
  • 250g (1 kostka) twarogu
  • 40g (1szt.) budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 2 łyżki wiórek kokosowych 

Sposób przygotowania:
Spód
Do miski oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać wszystkie rodzaje mąk, olej kokosowy, erytrytol i kakao. Całość zagnieść. Wyłożyć do natłuszczonej formie.

Masa serowa
Białka ubić na sztywną pianę. W oddzielnej misce rozgnieść widelcem ser.  Dodać budyń, erytrytol i wiórki. Dokładnie wymieszać, a następnie dodać ubite białka. Bardzo dokładnie wymieszać. Przelać na spód. Ciasto piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Po ostudzeniu powierzchnie posypać kakao.

Smacznego!

wtorek, 3 grudnia 2019

Ciasto z orzechami

Zbliża się zima, większość z nas ma własne ogrody co z tym się wiąże, że mamy zapasy w spiżarce! Jedne z tych zapasów to orzechy! W moim ogrodzie są orzechy włoskie i laskowe. Z tych surowców przygotowałam bardzo proste ciasto!




Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki orzechów laskowych  
  • aromat
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej kokosowy, oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Dodać posiekane i obtoczone w mące orzechy. Ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na powierzchnie posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Piec przez 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!