niedziela, 24 listopada 2019
sobota, 23 listopada 2019
czwartek, 21 listopada 2019
Tarta gruszkowa pod chmurką
Uwielbiam piec ciasta, ale bardzo rzadko przygotowuje tarty. Pora to zmienić! Poniżej prezentuje bardzo oryginalną wersje, bo z gruszką i pod chmurką! Mmm...
Składniki:
Spód
Składniki:
Spód
- 2 żółtka
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżki erytrytolu
- 5 łyżek oleju kokosowego
Nadzienie
- 2 gruszki
- 2 tabletki słodziku
- cynamon
"Chmurka"
- 2 białka
- 1 łyżeczka erytrytolu
Sposób przygotowania:
Spód
Do miski dodać oddzielone od białek żółtka, mąkę, olej kokosowy i erytrytol. Wszystko dokładnie zagnieść. Włożyć do zamrażarki na 15 minut. Po upływie czasu spód umieścić na natłuszczonej formie. Na kuć widelcem. Piec przez 15 minut w 180 stopniach.
Nadzienie
Umyć, obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach gruszki. Prażyć z słodzikiem i cynamonem. Po upływie czasu od wyjęcia spodu z piekarnika, nałożyć na wierzch.
"Chmurka"
Białka ubić z erytrytolem na sztywną pianę. Nałożyć na wierzch nadzienia.
Piec przez kolejne 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 19 listopada 2019
Naleśniki z nadzieniem grejpfrutowym
Naleśniki to danie, które mogę jeść codziennie! Ta wersja jest nieco inna niż pozostałe. Idealne na zbliżający się sezon zimowy!
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
- 2 jaja
- 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
- szczypta proszku do pieczenia
- 120ml wody
Nadzienie:
- 1 grejpfrut
- 3 tabletki słodzika
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Ciasto naleśnikowe
Do miski wbić jaja. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wodę. Dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 5 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem.
Nadzienie
Grejpfruta obrać i oczyścić z nabłonka. Pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą i dodać słodzik. Prażyć do zmiękczenia.
Gotowe naleśniki posmarować nadzieniem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)