sobota, 9 grudnia 2017
czwartek, 7 grudnia 2017
Babeczki migdałowo-piernikowe
Uwielbiam migdały i wszystko co jest związane z przyprawami korzennymi. Aromat, który się unosi w trakcie pieczenia jest niebiański, a babeczki są wyśmienite!
Składniki:
4 sztuki
Składniki:
4 sztuki
- 2 jaja
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżka mąki migdalowej
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy. Gotową masę przelewamy do form na babeczki. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 5 grudnia 2017
Pieczone ciasto na pierogi z nadzieniem daktylowo-kokosowym
Uwielbiam przyprawy korzenne, idealne przed nadchodzącymi świętami! Jak można wykorzystać ciasto pierogowe? Upiec i dodać ulubione nadzienie. Ja proponuję z daktylowo-kokosowym. Idealnie!
Składniki:
Forma ok. 20 cm
Ciasto pierogowe:
Składniki:
Forma ok. 20 cm
Ciasto pierogowe:
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżka ksylitolu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka oleju
- woda
Nadzienie:
- 20 sztuk suszonych daktyli + gorąca woda
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
Sposób przygotowania:
Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, olej oraz wodę do uzyskania gęstej konsystencji. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 25 minut, aby "odpoczęło".
Między czasie zalewamy daktyle gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękły.
Po upływie czasu ciasto pierogowe dokładnie rozwałkujemy i nakładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Nadzienie
Do miski wlewamy wodę z daktyli oraz daktyle. wsypujemy mąką koksową. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Dokładnie mieszamy.
Po upieczeniu ciasta nadzienie nakładamy na wierzch i pieczemy przez kolejne 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
niedziela, 3 grudnia 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)