wtorek, 28 listopada 2017

Pieczone skrzydełka z burakiem i kaszą bulgur

Wykwintne obiady do których wkładam "kawałek" serca przygotowuję w weekendy, gdyż mam bardzo dużo czasu. Podstawą diety jest białko, węglowodany i tłuszcze. Staram się komponować posiłki tak, aby w każdym z nich składał się z tych makroelementów.  Bardzo lubię skrzydełka, buraki i kaszę bulgur. Postanowiłam wszystkie składniki złożyć w całość.



Składniki:

  • 2 skrzydełka kurczaka
  • burak
  • 4 łyżki suchej kaszy bulgur + 1 1/4 szklanki wody
  • przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, suszony koperek, papryka słodka, przyprawa do mięsa

Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej panierujemy skrzydełka w przyprawach. Następnego dnia dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w paski buraka - również panierujemy w przyprawach. Skrzydełka i buraka przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach.

Między czasie gotujemy kaszę bulgur. Do wrzącej osolonej wody dodajemy kaszę. Gotujemy, aż całość wchłonie wodę.

Po upływie czasu danie łączymy w całość.

Smacznego!

niedziela, 26 listopada 2017

czwartek, 23 listopada 2017

Ciasto z sokiem z jeżyn

W jaki sposób można wykorzystać sok z 100% owoców? Upiec szybkie ciasto! Tym razem ciasto, które przygotowałam jest z sokiem z jeżyn. wyśmienity smak i aromat! Na pewno wypiek kilkakrotnie będzie gościł na stołach.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 1/4 szklanki soku z jeżyn 
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!