niedziela, 12 listopada 2017

czwartek, 9 listopada 2017

Ciasto budyniowe z pomarańczą

Zbliża się zima, więc zapach unoszących się świeżych pomarańczy w każdym domu będzie gościł. Postanowiłam ten owoc wykorzystać w postaci ciasta z budyniem. Smak jest bardzo słodki i delikatny. Idealne na jesienno-zimowe dni.



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki ertrytolu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat pomarńczowy
  • pomarańcza

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki bez pomarańczy. Całość dokładnie miksujemy. Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry. Do natłuszczonej formy warstwami wlewamy masę i układamy pomarańczę. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 7 listopada 2017

Mocno kokosowe kulki jaglane

Kolejna, ulepszona wersja a'la Raffaello jaglane, ale tym razem smak dosłownie powala! Uwielbiam wszystko co ma w sobie kokos, ale te kulki jaglane zje każdy kto nie przepada za kokosowym smakiem. Kulki wprost rozpływają się w ustach.



Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej suchej
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, mleczko kokosowe i dodajemy erytrytol. Czekamy, aż się całość zagotuję. Wrzucamy przepłukaną kaszę jaglaną. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia przez kaszę jaglaną wody i mleczka kokosowego. Lekko studzimy. Między czasie na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe (odkładamy ok. 1/4 szklanki na obtoczenie). Wiórki przesypujemy do masy jaglanej. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki jaglane wkładamy do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień.

Smacznego!