sobota, 11 listopada 2017
czwartek, 9 listopada 2017
Ciasto budyniowe z pomarańczą
Zbliża się zima, więc zapach unoszących się świeżych pomarańczy w każdym domu będzie gościł. Postanowiłam ten owoc wykorzystać w postaci ciasta z budyniem. Smak jest bardzo słodki i delikatny. Idealne na jesienno-zimowe dni.
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 2 łyżki ertrytolu
- 1 łyżka oleju
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- aromat pomarńczowy
- pomarańcza
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki bez pomarańczy. Całość dokładnie miksujemy. Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry. Do natłuszczonej formy warstwami wlewamy masę i układamy pomarańczę. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 7 listopada 2017
Mocno kokosowe kulki jaglane
Kolejna, ulepszona wersja a'la Raffaello jaglane, ale tym razem smak dosłownie powala! Uwielbiam wszystko co ma w sobie kokos, ale te kulki jaglane zje każdy kto nie przepada za kokosowym smakiem. Kulki wprost rozpływają się w ustach.
Składniki:
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej suchej
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, mleczko kokosowe i dodajemy erytrytol. Czekamy, aż się całość zagotuję. Wrzucamy przepłukaną kaszę jaglaną. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia przez kaszę jaglaną wody i mleczka kokosowego. Lekko studzimy. Między czasie na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe (odkładamy ok. 1/4 szklanki na obtoczenie). Wiórki przesypujemy do masy jaglanej. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki jaglane wkładamy do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień.
Smacznego!
niedziela, 5 listopada 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)