niedziela, 29 października 2017

czwartek, 26 października 2017

Ciasto z kaki

Kaki inaczej persymona to owoc, które już pojawił się na sklepowych półkach. Nie grzech go wykorzystać! Postanowiłam upiec ciasto w którym wykorzystałam mąki jaglaną i z amarantusa. Oczywiście można użyć innych mąk w tych samych proporcjach. Ciasto wyszło wyśmienicie! Soczyste i bardzo delikatne, takie lubię!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki ertrytolu
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 1 łyżka mąki z amarantusa
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat
  • owoc kaki

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, aromat, oba rodzaje mąk oraz olej. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone kaki.  Masę mieszamy dokładnie łyżką. Kolejno przelewamy do natłuszcoznej formy. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 24 października 2017

Sałatka z wątróbką, komosą ryżową białą i papryką

Wątróbkę jem bardzo często, tak jak paprykę. Aby wszystko było złożone w jedną wyśmienitą i pożywną całość dodałam komosy ryżowej białej. Smak jest wykwintny!





Składniki:

  • 100-200g ugotowanej wątróbki
  • 2 łyżki suchej komosy ryżowej białej + 1/2 szklanki wody
  • 1 papryka
  • przyprawy do rosołu z wątróbki: jarzynka bez soli, susz warzywny, majeranek, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Komosę ryżową dokładnie płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Między czasie do wrzącej wody wrzucamy dokładnie oczyszczoną wątróbkę. Gotujemy ok 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu komosy ryżowej oraz wątróbki dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość dokładnie mieszamy.

Smacznego!