sobota, 28 października 2017
czwartek, 26 października 2017
Ciasto z kaki
Kaki inaczej persymona to owoc, które już pojawił się na sklepowych półkach. Nie grzech go wykorzystać! Postanowiłam upiec ciasto w którym wykorzystałam mąki jaglaną i z amarantusa. Oczywiście można użyć innych mąk w tych samych proporcjach. Ciasto wyszło wyśmienicie! Soczyste i bardzo delikatne, takie lubię!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, aromat, oba rodzaje mąk oraz olej. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone kaki. Masę mieszamy dokładnie łyżką. Kolejno przelewamy do natłuszcoznej formy. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Składniki:
- 2 jaja
- 2 łyżki ertrytolu
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 1 łyżka mąki z amarantusa
- 1 łyżka oleju
- szczypta proszku do pieczenia
- cynamon
- aromat
- owoc kaki
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, aromat, oba rodzaje mąk oraz olej. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone kaki. Masę mieszamy dokładnie łyżką. Kolejno przelewamy do natłuszcoznej formy. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 24 października 2017
Sałatka z wątróbką, komosą ryżową białą i papryką
Wątróbkę jem bardzo często, tak jak paprykę. Aby wszystko było złożone w jedną wyśmienitą i pożywną całość dodałam komosy ryżowej białej. Smak jest wykwintny!
Składniki:
Składniki:
- 100-200g ugotowanej wątróbki
- 2 łyżki suchej komosy ryżowej białej + 1/2 szklanki wody
- 1 papryka
- przyprawy do rosołu z wątróbki: jarzynka bez soli, susz warzywny, majeranek, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową dokładnie płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Między czasie do wrzącej wody wrzucamy dokładnie oczyszczoną wątróbkę. Gotujemy ok 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu komosy ryżowej oraz wątróbki dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość dokładnie mieszamy.
Smacznego!
niedziela, 22 października 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)