Lubię rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw. Ostatnio w warzywniaku kupiłam brukselkę i fasolkę szparagową. Nie każdy lubi te warzywa, ale zupa skradnie serce dla wszystkich!
Składniki:
Składniki:
- 2 garści fasolki szparagowej
- 4-5 brukselek
- 1 średnia marchew
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 łyżki ryżu białego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorwego
- 2 skrzydełka kurczaka
- przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, suszone pomidory, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz
- 1,5l wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Do zimnej wody wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż woda będzie się gotować. Następnie dodajemy wszystkie warzywa oraz ryż. Gotujemy ok. 15-20 minut. Kolejno dodajemy przyprawy i koncentrat pomidory. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.