Sezon na bób na dobre się rozpoczął! Ja go uwielbiam! Zjadam go z łupinkami, gdyż po prostu najlepiej mi smakuje! Świetną propozycją są placuszki z bobu. Zajadają się nim dzieci jak i dorośli. Polecam!
Składniki:
Składniki:
- 500g ugotowanego bobu
- 2 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- przyprawy: suszony koperek, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy ,sól morska.
Sposób przygotowania:
Surowy bób zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy go na godzinę. Następnie odlewamy wodę. Do gotującej się wody dodajmy sól i cukier (1 łyżeczka soli i cukru na 1 kg bobu) oraz świeży koperek. gotujemy przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu bób odcedzamy i studzimy.
Bób obieramy z łupin. Następnie dodajmy jaja, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie blendujemy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron, aż do zarumienienia.
Smacznego!