czwartek, 13 lipca 2017

Kotleciki z bobu

Sezon na bób na dobre się rozpoczął! Ja go uwielbiam! Zjadam go z łupinkami, gdyż po prostu najlepiej mi smakuje! Świetną propozycją są placuszki z bobu. Zajadają się nim dzieci jak i dorośli. Polecam!



Składniki:

  • 500g ugotowanego bobu
  • 2 jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • przyprawy: suszony koperek, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy ,sól morska.

Sposób przygotowania:
Surowy bób zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy go na godzinę. Następnie odlewamy wodę. Do gotującej się wody dodajmy sól i cukier (1 łyżeczka soli i cukru na 1 kg bobu) oraz świeży koperek. gotujemy przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu bób odcedzamy i studzimy.

Bób obieramy z łupin. Następnie dodajmy jaja, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie blendujemy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron, aż do zarumienienia.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bób! :3 Ja również jem go ze skórką, bo to ona zawiera 'ten' smak!

    OdpowiedzUsuń