wtorek, 11 lipca 2017

Proteinowa pizza bez sera z patelni

Uwielbiam pizze! Szukałam zdrowej, prostej alternatywy na pożywny posiłek. Aż do momentu, kiedy odkryłam, że można wykonać pizze z patelni bez sera, ale z zdrowymi składnikami. Polecam!



Składniki:

  • 5 łyżek twarogu półtłustego
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 pomidor
  • 100g piersi kurczaka
  • przyprawy: suszony koperek, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, sól morska
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Twaróg dokładnie rozgniatamy, dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut do lodówki. Między czasie na patelni podsmażamy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i pierś kurczaka. Dodajemy przyprawy. 

Po upływie czasu na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię przelewamy masę na pizze. Smażymy z obu stron ok. 2-3 minut. Po usmażeniu wierzch smarujemy sosem z pomidora i piersi kurczaka.

Smacznego!

niedziela, 9 lipca 2017

czwartek, 6 lipca 2017

Tarta jaglana z brownie z fasoli

Kasza jaglana oraz fasola bardzo często goszczą na moim stole. Z racji, że one są moimi ulubionymi produktami przygotowałam przepyszną tartę! W swoim składzie zawiera wartościowe składniki, które świetnie działają na organizm. Zachęcam do wykonania!



Składniki:
Spód:

  • 1 torebka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody i 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 jajo
  • 3,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat
Brownie:
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 jajo
  • 1 banan
  • 1 łyżka karobu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat

Sposób przygotowania:
Do wrzącej się wody wsypujemy kawę rozpuszczalną i wkładamy torebkę kaszy jaglanej. Po ugotowaniu kaszę studzimy. Do miski przesypujemy kaszę, dodajemy jajo, cukier trzcinowy, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie blendujemy, na gęstą masę. Przelewamy do natłuszczonej formy.

Czerwoną fasolę konserwową dokładnie płuczemy pod zimną wodą oraz odsączamy. Przekładamy do miski. Następnie dodajemy jajo, banana, karob, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie blendujemy. Przelewamy na spód z kaszy jaglanej. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!