wtorek, 21 lutego 2017

Murzynek

W dzieciństwie był moim ulubionym ciastem, ale z racji, że mam uczulenie na kakao niestety musiałam go wyeliminować. Stworzyłam idealną lekką wersję dla siebie.



Składniki:

  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki karobu lub kakako
  • 1/2 szklanki mleka 
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, miksujemy do połączenia składników. Kolejno dodajemy pozostałe składniki. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

niedziela, 19 lutego 2017