sobota, 15 października 2016
czwartek, 13 października 2016
Zupa pomidorowo-dyniowa z ryżem
Bardzo chętnie wykorzystuję dary lata i jesieni. Uwielbiam dania na ciepło, które bardzo ogrzeją organizm z chłodnego powietrza będącego dworze. Mam kilka dań, które zajmują moją listę numer ... . Po raz kolejny przedstawiam barwną zupę, tym razem z pomidora i dyni.
Składniki:
Składniki:
- 2 pomidory
- 1/2 szklanki puree z dynii
- 2 skrzydełka kurczaka
- 2 łyżki suchego ryżu białego
- 1 marchew
- 1/4 pietruszki
- kawałek selera
- przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz czarny ziarnisty, suszone pomidory, szczypta pieprzu cayenne, jarzynka bez soli
- 2l wody
Sposób przygotowania:
Do garnka z zimną wodą wrzucamy umyte skrzydełka. Czekamy, aż się zagotuję, Międzyczasie obieramy, kroimy w słupki i myjemy warzywa. Do gotującej się wody dodajemy przepłukany ryż i warzywa wraz z puree z dyni. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy.
Smacznego!
wtorek, 11 października 2016
Ciasto z batatów
Kto by pomyślał, że można upiec ciasto z warzywa? W roli głównej słodki i dostojny batat, który jest kuzynem ziemniaka. Ostatnio wyczarowałam bardzo słodkie i zarazem sycące ciasto z batatów. Polecam!
Składniki:
Składniki:
- 500g batatów
- 2 jajka
- 7 łyżek ksylitolu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
Sposób przygotowania:
Bataty obieramy, myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości (ok.15 minut). Między czasie w blenderze ucieramy jajka z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia, cynamon i oba rodzaje mąk. Wszystko ponownie blendujemy. Kolejno dodajemy ugotowane i ostudzone bataty. Całość blendujemy na gładką masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
niedziela, 9 października 2016
Subskrybuj:
Posty (Atom)