czwartek, 13 października 2016

Zupa pomidorowo-dyniowa z ryżem

Bardzo chętnie wykorzystuję dary lata i jesieni. Uwielbiam dania na ciepło, które bardzo ogrzeją organizm z chłodnego powietrza będącego dworze. Mam kilka dań, które zajmują moją listę numer ... . Po raz kolejny przedstawiam barwną zupę, tym razem z pomidora i dyni.



Składniki:

  • 2 pomidory 
  • 1/2 szklanki puree z dynii
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 2 łyżki suchego ryżu białego
  • 1 marchew
  • 1/4 pietruszki
  • kawałek selera
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz czarny ziarnisty, suszone pomidory, szczypta pieprzu cayenne, jarzynka bez soli
  • 2l wody

Sposób przygotowania:
Do garnka z zimną wodą wrzucamy umyte skrzydełka. Czekamy, aż się zagotuję, Międzyczasie obieramy, kroimy w słupki i myjemy warzywa. Do gotującej się wody dodajemy przepłukany ryż i warzywa wraz z puree z dyni. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy. 

Smacznego!

wtorek, 11 października 2016

Ciasto z batatów

Kto by pomyślał, że można upiec ciasto z warzywa? W roli głównej słodki i dostojny batat, który jest kuzynem ziemniaka. Ostatnio wyczarowałam bardzo słodkie i zarazem sycące ciasto z batatów. Polecam!



Składniki:

  • 500g batatów
  • 2 jajka
  • 7 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej 

Sposób przygotowania:
Bataty obieramy, myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości (ok.15 minut). Między czasie w blenderze ucieramy jajka z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia, cynamon i oba rodzaje mąk. Wszystko ponownie blendujemy. Kolejno dodajemy ugotowane i ostudzone bataty. Całość blendujemy na gładką masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!