sobota, 8 października 2016
czwartek, 6 października 2016
Muffiny dyniowe
Sezon jesienny rozpoczął się na dobre. Opadające z drzew różnokolorowe liście, silny wiatr i deszcz. Pomiędzy nimi ukrywa się bogactwo i urodzaj - dynia. Można ją przygotować na słodko jak i słono. W tym wydaniu przygotowałam słodki deser, a mianowicie muffiny z dynią.
Składniki:
12 sztuk
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na mniejsze porcję, obieramy i myjemy. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Następnie studzimy i blendujemy na gęste puree.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, ocet jabłkowy, i pozostałe suche składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec do masy dodajemy puree z dyni. Całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do papierowych papilotek. Muffiny pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Składniki:
12 sztuk
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 banan
- 2,5 szklanki mąki owsianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka octu jabłkowego (można ominąć)
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na mniejsze porcję, obieramy i myjemy. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Następnie studzimy i blendujemy na gęste puree.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, ocet jabłkowy, i pozostałe suche składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec do masy dodajemy puree z dyni. Całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do papierowych papilotek. Muffiny pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
wtorek, 4 października 2016
Gruszkowiec
W tym roku sezon na gruszki w moim ogródku był bardzo owocny. Z okazji, że bardzo lubię te owoce postanowiłam przygotować bardzo smaczne i apetyczne ciasto z gruszkami. Gruszkowiec jest bardzo wilgotny, słodki i syty, więc śmiało się można nim najeść. :)
Składniki:
- 2 jajka
- 1 banan
- 10 tabletek słodziku
- 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- szczypta proszku do pieczenia
- cynamon
- 2-3 łyżki wody gazowanej
- 1 lub 2 gruszki
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy banana, cynamon, proszek do pieczenia i oba rodzaje mąk. Wszystko dokładnie miksujemy, dodając stopniowo wodę. Na koniec do masy dołączamy startą na tartce o grubych oczkach gruszkę. Całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
niedziela, 2 października 2016
Subskrybuj:
Posty (Atom)