czwartek, 6 października 2016

Muffiny dyniowe

Sezon jesienny rozpoczął się na dobre. Opadające z drzew różnokolorowe liście, silny wiatr i deszcz. Pomiędzy nimi ukrywa się bogactwo i urodzaj - dynia. Można ją przygotować na słodko jak i słono. W tym wydaniu przygotowałam słodki deser, a mianowicie muffiny z dynią.



Składniki:
12 sztuk

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 banan
  • 2,5 szklanki mąki owsianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka octu jabłkowego (można ominąć)


Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na mniejsze porcję, obieramy i myjemy. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Następnie studzimy i blendujemy na gęste puree.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, ocet jabłkowy, i pozostałe suche składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec do masy dodajemy puree z dyni. Całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do papierowych papilotek. Muffiny pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 4 października 2016

Gruszkowiec

W tym roku sezon na gruszki w moim ogródku był bardzo owocny. Z okazji, że bardzo lubię te owoce postanowiłam przygotować bardzo smaczne i apetyczne ciasto z gruszkami. Gruszkowiec jest bardzo wilgotny, słodki i syty, więc śmiało się można nim najeść. :)



Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 10 tabletek słodziku
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 2-3 łyżki wody gazowanej
  • 1 lub 2 gruszki

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy banana, cynamon, proszek do pieczenia i oba rodzaje mąk. Wszystko dokładnie miksujemy, dodając stopniowo wodę. Na koniec do masy dołączamy startą na tartce o grubych oczkach gruszkę. Całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!