czwartek, 9 czerwca 2016

Babeczki fasolowe słodzone daktylami

Dania z fasoli na słodko są jedne z moich ulubionych przekąsek. Ciasta, ciasteczka, a tym razem babeczki z daktylami. Zachęcam do wypróbowania, bo rozpływają się w ustach.



Składniki:

  • 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki karobu lub kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 daktyle bez pestek
  • aromat daktylowy

Sposób przygotowania:
Daktyle kroimy w kostkę i zalewamy wrzącą wodą. Moczymy kilka minut, a następnie odsączamy z wody. Do misy blendera wrzucamy odsączoną i przepłukaną fasolę, pokrojone banany, jajka, karob lub kakao, daktyle, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do papierowych papilotek znajdujące się w blaszce do babeczek. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

wtorek, 7 czerwca 2016

Omlet ryżowy z truskawkami i syropem zero kalorii

W końcu rozpoczął się tegoroczny sezon na truskawki! Te owoce można umieszczać dosłownie w każdym daniu. Ja przygotowałam po raz kolejny omlet ryżowy, ale z dodatkiem syropem zero kalorii od Warszawski Koks.



Składniki:


Sposób przygotowania:
Jajka z słodzikiem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy z truskawkami i syropem orzechowo-karmelowym

Smacznego!