Dania z fasoli na słodko są jedne z moich ulubionych przekąsek. Ciasta, ciasteczka, a tym razem babeczki z daktylami. Zachęcam do wypróbowania, bo rozpływają się w ustach.
Składniki:
Składniki:
- 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
- 2 banany
- 2 jajka
- 2 łyżki karobu lub kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 daktyle bez pestek
- aromat daktylowy
Sposób przygotowania:
Daktyle kroimy w kostkę i zalewamy wrzącą wodą. Moczymy kilka minut, a następnie odsączamy z wody. Do misy blendera wrzucamy odsączoną i przepłukaną fasolę, pokrojone banany, jajka, karob lub kakao, daktyle, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do papierowych papilotek znajdujące się w blaszce do babeczek. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!