niedziela, 29 maja 2016
sobota, 28 maja 2016
czwartek, 26 maja 2016
Rosół z masłem klarowanym i świeżym koperkiem
W końcu nastała prawdziwa wiosna, ale niektórych z nas dopada przeziębienie. Polecam przygotować smaczny i sycący rosół. Szybko postawi na nogi. Świetnego aromatu dodaje masło klarowane i świeży koperek. :)
Składniki:
Składniki:
- włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler
- średnia cebula
- 2 skrzydła kurczaka
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, świeżo mielony pieprz, suszone pomidory z z czosnkiem i bazylią, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- świeży koperek
- woda
Sposób przygotowania:
Do zimnej wody wrzucamy umyte skrzydełka. Następnie do gotującej się wody dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulę. Gotujemy kilka minut po czym dodajemy masło klarowane i przyprawy. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy. Po ugotowaniu rosołu, który jest już w talerzu dodajmy świeży koperek.
Smacznego!
wtorek, 24 maja 2016
Omlet ryżowy
Kilka wpisów temu opublikowałam przepis z placuszkami ryżowymi, ale tym razem przygotowałam omlet z tej mąki. W środku jest tak delikatny jak biszkopt. Dobrze dobrane dodatki sprawi, że będzie rozpływać się w ustach! :)
Składniki:
Składniki:
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 2 jajka
- 15 tabletek słodziku
- szczypta proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy
- ulubione dodatki
- olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka z słodzikiem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)