niedziela, 29 maja 2016

czwartek, 26 maja 2016

Rosół z masłem klarowanym i świeżym koperkiem

W końcu nastała prawdziwa wiosna, ale niektórych z nas dopada przeziębienie. Polecam przygotować smaczny i sycący rosół. Szybko postawi na nogi. Świetnego aromatu dodaje masło klarowane i świeży koperek. :)



Składniki:

  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler
  • średnia cebula
  • 2 skrzydła kurczaka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, świeżo mielony pieprz, suszone pomidory z z czosnkiem i bazylią, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie 
  • świeży koperek
  • woda

Sposób przygotowania:
Do zimnej wody wrzucamy umyte skrzydełka. Następnie do gotującej się wody dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulę. Gotujemy kilka minut po czym dodajemy masło klarowane i przyprawy. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy. Po ugotowaniu rosołu, który jest już w talerzu dodajmy świeży koperek.

Smacznego!

wtorek, 24 maja 2016

Omlet ryżowy

Kilka wpisów temu opublikowałam przepis z placuszkami ryżowymi, ale tym razem przygotowałam omlet z tej mąki. W środku jest tak delikatny jak biszkopt. Dobrze dobrane dodatki sprawi, że będzie rozpływać się w ustach! :)



Składniki:

  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 15 tabletek słodziku
  • szczypta proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • ulubione dodatki
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Jajka z słodzikiem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy z obu stron do zarumienienia. 

Smacznego!